Burgundské
hovězí, burgundské víno, burgundské
sýry, lanýže nebo třeba pochoutka z říčních ryb zvaná pauchose – místní
gastronomie patří ke špičce v celé Evropě a byla by chyba projet tímto
krajem a nezastavit se na něco dobrého.
Samozřejmě
se sem nejezdí jen za jídlem. Mají zde...
Zobrazit více
Burgundské
hovězí, burgundské víno, burgundské
sýry, lanýže nebo třeba pochoutka z říčních ryb zvaná pauchose – místní
gastronomie patří ke špičce v celé Evropě a byla by chyba projet tímto
krajem a nezastavit se na něco dobrého.
Samozřejmě
se sem nejezdí jen za jídlem. Mají zde známá lázeňská střediska, středověké
hrady, jezera a řeky v turisticky oblíbeném přírodním parku Morvan. A jsme
ve Francii, takže vinice všude, kam až oko dohlédne. Zdejšímu vínu holdovali i
Karel IV. nebo francouzský „král Slunce“ Ludvík XIV. Mimochodem, za
červeným vínem musíte do Beaune a za bílým do Chablis.
Hlavní město
regionu je Dijon – kdo by neznal tu hořčici, že? Z památek vynikají
katedrála sv. Benigna, Vévodský palác nebo kostel sv. Michaela. Zhruba 150 km
odsud najdeme další důležité město Auxerre. Dále na jih pak leží historické
městečko Cluny se slavným cisterciáckým opatstvím. Nádherných míst, na něž se můžete vydat, je tu
zkrátka spousta.
Zobrazit méně